Recenze: Od nuly k jedničce

Recenze: Od nuly k jedničce

Pokud uvažujete o založení vlastní společnosti nebo investování do startupů, je tahle knížka přesně pro vás. Peter Thiel je nejen zkušený podnikatel, ale i investor. Je jedním ze zakladatelů společnosti PayPal a byl mezi prvními, kteří investovali do firem jako Facebook, AirBnB, LinkedIn nebo SpaceX.

V knize Od nuly k jedničce popisuje, jak přemýšlí při investování do nových společností, ale také upozorňuje na co si dát pozor při zakládání nové společnosti, abyste se neodsoudili k neúspěchu dřív, než vlastně vůbec začnete. Dozvíte se pohled Petra Thiela na tzv. dot-com bubble a proč neuspěly firmy v solárním byznyse během let 2005 až 2012, když všichni předpovídali, že je to velká budoucnost nejen pro USA, ale i celý svět. Dále proč zastává názor, že monopolní společnosti jsou mnohem lepší pro lidstvo než konkurenční prostředí a jak můžete vybudovat takový monopol. Zajímavou kapitolou je i úvaha o obecném strachu společnosti, že práci lidí nahradí ve většině případů stroje a počítače.

Kniha se velice dobře čte a rychlému čtenáři to nebude trvat déle jak jedno odpoledne (vyzkoušeno za Vás). I přes to, že je kniha poměrně krátká, tak se autor věnuje více problémům, ale hodně k jádru věci.

Jako podnikatel a investor můžu knížku jednoznačně doporučit. Svou recenzi zakončím dvěma myšlenkami, které jsem si z této knížky odnesl:

  1. Základem je hledat tajemství, protože řešení tajemství je předpokladem k vývoji lidstva. I přes to, že můžete v dnešní době nabýt dojmu, že tajemství neexistují, protože bílých míst na mapě světa už moc není. 

  2. A pokud vás napadne jakákoliv myšlenka či nápad na zlepšení, tak ho rozhodně nezatracujte jen z toho důvodu, že přece na světě existují mnohem chytřejší lidé, které to již určitě napadlo. Kdo ví, možná to nikoho nenapadlo a díky globalizaci máme všichni podobné příležitosti v tom měnit svět. 

Hodí se Vám módní inspirace a slevy na luxusní košile?

Dále si přečtěte


Komentáře (0)

Zatím žádné názory

Jméno *
Recenze *
* Povinná pole k vyplnění