Jak správně a stylově nosit kalhoty | BJ Šatník

Jak správně a stylově nosit kalhoty | BJ Šatník

Nejspíše jste již zaslechli větu „V žádném případě Vám nesmí vykukovat lýtko, natož kotník.“ ještě aby ne, když se dokolečka opakuje ve zdrojích o pánské módě. Já bych si avšak dovolil nesouhlasit a poukázat na možné způsoby nošení kalhot, také Vám poradím, jaké typy zvolit pro různé příležitosti a nakonec co si k nim obléct.

 

Základ, bez kterého se neobejdete 

  • Kalhoty by Vám měly padnout v pase tak, abyste je ani nemuseli stahovat páskem. Pásek by měl plnit pouze estetickou funkci.
  • Nyní jsou trendem užší nohavice, nekupujte si proto kalhoty do zvonu. Pokud máte v sobě špetku hipstera a máte štíhlou postavu, mohou na Vás dobře vypadat těsně přiléhavé kalhoty.
  • Krejčovské úpravy nohavic jsou možné a žádoucí - můžete si je zkrátit, dokonce i zúžit.
  • Kalhoty s vyšším pasem Vám opticky prodlouží nohy, ale zatím nejsou moc v kurzu. Naopak, záložky na nohavicích nebo vyhrnuté nohavice Vám nohy opticky zkrátí.
  • Vždy vybírejte kalhoty z kvalitních látek - oblekové kalhoty by měly být z vlny, chinos a šortky z bavlny a džíny z dobrého denimu.
  • Pokud budete chtít ukázat lýtka, dodržujte hygienu a nechoďte v botách bez ponožek. Pro tyto účely totiž slouží speciální mokasínové ponožky, které nejdou v botách vidět.

Úzké nohavice, které nejsou ani těsné ani širokéÚzké nohavice, které nejsou ani těsné ani široké

 

Kalhoty s vyšším pasem a záložky

Kalhoty s vyšším pasem a záložky

 

Oblekové kalhoty

Oblekové kalhoty jsou formálnějšího rázu, proto je vždy noste s košilí, sakem a rámovými boty. Zásadně je nenoste bez pásku, který volte v barvách bot. Pokud máte smart casual vzor, můžete nechat vykouknout ponožky, případně holé kotníky. Jestliže jste si oblékli formálnější vzor, nohavice by měly mírně přesahovat přes boty. Ponožky laďte podle kalhot a nebojte se barevných ponožek, ale osobně nedoporučuji volit příliš výrazné vzory. Pokud Vám délka nevyhovuje, nechte si je zkrátit, vhodné je i ušití záložek, ale nohavice nedoporučuji vyhrnovat. Pěkné a kvalitní kousky najdete v Suit Supply a Charles Tyrwhitt.

Smart casual styl oblekových kalhotSmart casual styl oblekových kalhot

 

Formálnější vzor oblekových kalhot

Formálnější vzor oblekových kalhot

 

Chinos

Bavlněné kalhoty typu chinos jsou méně formálnější než kalhoty k obleku, ale naopak patří k formálnějšímu oblečení než klasické džíny. Můžete si k nim obléct téměř cokoliv - polo tričko, košili, sako i svetr. Nemusíte k nim nutně nosit pásek, ale je to vhodné. Jako boty k nim mohu doporučit mokasíny nebo double-monk strap (boty s dvěma přezkami), krajně i elegantní tenisky. Chinos vypadají nejlépe, pokud nepřesahují přes boty a vykukují tak ponožky či holé lýtka, maximálně ale do jejich poloviny. Pokud chinos přesahují přes botu, vyhrňte si je (nohavice ale musí být dostatečně úzké) či si je zkraťte a zároveň zužte. Kvalitní chinos a za dobrou cenu seženete u Hawes & Curtis.

Chinos s elegantními teniskamiChinos s elegantními teniskami

 

Chinos s double-monk strap

Chinos s double-monk strap

 

Džíny

Osobně nemám moc v oblibě ty džíny, které jsou odrbané a s dírami. Nebudí to podle mě příliš dobrý dojem. K džínám vždy volte elegantní trička, polo trička, svetry, smart casual košile i saka. Sluší jim také neformální pásek a neuděláte chybu s mokasínami či elegantními teniskami. Džíny by rozhodně neměly přesahovat přes boty a určitě nechte vyniknout alespoň barevné ponožky. Zkracovat džíny moc není třeba, protože obchody nabízí u džín více délek nohavic, tedy se akorát musíte trefit do té správné. Jeans Maker dokonce dělá džíny na míru a o jejich kvalitě nemusíte pochybovat.

Džíny s mokasínami Džíny s mokasínami

 

Džíny s neformálním páskem

Džíny s neformálním páskem

 

Šortky

Šortky si oblečte v opravdu velkých vedrech a rozhodně při neformálních příležitostech. Zkuste s nimi tričko, nejlépe polo tričko nebo neformální košili. Jsem zastáncem názoru, že nic ostatního k  šortkám nedává smysl - jak sako, tak svetr. Opět můžete doplnit o neformální pásek a tenisky, můžete zkusit i mokasíny. Doporučuji nosit přiléhavé šortky, aby Vám opticky nezvyšovaly stehna oproti lýtkům (nevypadá to dobře). Nohavice by měly být maximálně 5 - 8 cm nad koleny. Doporučuji šortky od Charles Tyrwhitt nebo Hawes & Curtis.

Nošení šortek

 

Nošení šortek

 

Máte na nošení kalhot jiný názor? Napište mi prosím do komentářů. Děkuji! A pokud nechcete přijít o další články, sledujte nás na FacebookuInstagramu nebo vložte Váš e-mail a my Vám dáme po každé vědět. Nebojte, také nemáme rádi spam.

Hodí se Vám módní inspirace a slevy na luxusní košile?

Michal Hladík

Michal Hladík

 

Dále si přečtěte


Komentáře (2)

Reagovat Branislav 02.09.2019

Dobrý deň, je správne ak oblekove nohavice mi majú siahať skoro až k pupku? Je to možno divná otázka lebo som zvyknutý skôr na rifle ktoré sú len vo výške začiatku bruška.

Reagovat Kamil Řeřika 03.12.2022

Rád mám vše docela slušné a veselé. Rád se oblékám formálně do společnosti a do práce nosím montérky.

Jméno *
Recenze *
* Povinná pole k vyplnění