Jak začít s elegantním šatníkem | BJ Šatník

Jak začít s elegantním šatníkem | BJ Šatník

Pokud chcete změnit svůj styl oblékání, změníte tím kus sebe. Najednou se budete cítit příjemněji, reprezentativněji, vznešeněji, dokonce i sebevědoměji. Bohužel to poznáte i podle stavu Vašeho účtu, ale nic není zadarmo. Chci Vám proto předat tipy na obchody, kde nakoupíte nejlepší kousky v poměru kvalita x vzhled x cena a ušetřit Vám tak hledání a hlavně pár tisíc korun. 

Proč se nenechat zlákat příjemnou cenou?

Samozřejmě, můžete si koupit i levnější oblečení, než které Vám za chvíli doporučím, ale je to nesmysl. Proč? Většinou toho moc nevydrží - začne se vytahovat, žmolkovat, odlepovat a za chvíli je sami nebudete chtít nosit, protože se Vám přestane líbit. Dražší, ale za to výrazně kvalitnější zboží, Vám většinou vydrží o dost déle a jakmile se Vám nebude líbit, můžete ho prodat dále. Samozřejmě, v dražším oblečení se také budete cítit o dost lépe - nejvíce to poznáte u bot, u kterých jsou velké rozdíly mezi podrážkami, poté u košil a obleků, které budou příjemnější na těle. A v létě se v nich nebudete tak potit oproti košilím a oblekům z polyesteru.

Na co se při nákupu zaměřit?

Pokud na Vás oblečení nesedí, plandá na Vás, nekupujte ho. Nebudete v něm vypadat dobře, rychle se Vám znechutí a už si ho nikdy neoblečete. Ovšem, některé oblečení si můžete nechat upravit u švadleny - můžete si zkrátit kalhoty, vyštíhlit košili nebo zkrátit délku rukávů u saka - většinou za to zaplatíte okolo 300 Kč.

Nekupujte podle značek. Za oblečení zaplatíte stejně i více a kvalitou se často blíží tomu, co nabízí řetězce typu Zara, Mango apod.

Začínáme

Rámové boty

Rámové boty mají jednu obrovskou výhodu - dají se zrenovovat. Díky tomu, že podrážka je přišitá a ne nalepená, tak jakmile je prochodíte, pošlete je výrobci a ten Vám je za 1500 Kč opraví, vyleští a pošle zpět jako nové. Rámové boty začínají od 5000 Kč, podrážka vydrží většinou 1 až 2 roky, celkově Vám boty mohou sloužit 6 až 10 let. Doporučuji vyzkoušet značku Herring Shoes nebo Loake. Před prvním nákupem si ale určitě zkuste velikost v obchodech Loake nebo Barker Shoes v Praze.

Rámové boty Loake

Tyto krásné boty Loake se dají pořídit za 4500 Kč. Jsou sice vyrobené v Indii, ale i přesto jsou po stránce kvality relativně na vysoké úrovni.

První tip: Pokud si kupujete své první rámové boty, pořídil bych si je v hnědé barvě.

Druhý tip: Pečujte o své boty, leštěte je a rozhodně nechoďte ve špinavých botách. 

Třetí tip: Jsem zastáncem barevných tkaniček, protože je to fantastický způsob, jak oživit outfit, musí se vše ale dobře zkombinovat. Zkuste je sladit s kravatou, páskem nebo řemínkem od hodinek.

 

Chinos 

Bavlněné kalhoty typu chinos jsou skvělou alternativou k džínům, zvláště v létě, protože jsou mnohem prodyšnější a lehčí. Jsou méně formálnější než kalhoty k obleku, ale naopak patří k formálnějšímu oblečení než klasické džíny. Vyznačují se postranními a zadními kapsami, které by neměly být příliš výrazné a zepředu byste je neměli ani zpozorovat. Jsou velice univerzální, můžete si je obléct téměř kamkoliv a hodí se k nim také většinou cokoliv - polo tričko, košile, svetr i sako.

Pánské chinos a kožené pásky

Kvalitní chinos seženete od 1500 Kč, doporučuji vyzkoušet chinos britské značky Hawes & Curtis, nebo také od Charles Tyrwhitt a Jaeger.

První tip: Které barvy chinos by Vám neměly chybět? Rozhodně navy a béžová, ale vínová je trendem posledních pár let.

Druhý tip: Vždy noste ke kalhotám pásek. Pokud se jedná o formální pásek, jeho barva by měla být jako barva bot i řemínku u hodinek, vypadá to nejlépe. Doporučuji si také pořídit aspoň jeden neformální pásek. Kvalitní pásky seženete na Suit Supply, dobrou zkušenost mám také s páskem od Danny P.

 

Košile 

Při výběru košil si dávejte obrovsky záležet. Nekvalitní košile Vás totiž mohou kousat, škrábat a to se projeví na celém Vašem vystupování. Vybírejte pouze takové, které jsou z dvojmo skané bavlny (označené jako 2 ply) a všímejte si detailů. Kvalitní košili poznáte podle těchto bodů, stačí se na ně zaměřit a máte vyhráno. Nejdůležitější ale je, aby Vám košile padla a vytvářela elegantní siluetu Vaši postavy.

Kvalitní pánské košile

Kvalitní košili seženete od 1000 Kč a doporučuji se kouknout na naše košile nebo na košile od Charles Tyrwhitt.

První tip: Základem šatníku jsou aspoň 2 bílé košile a 2 modré. Trendem jsou nyní neformální košile s jemnými puntíky, které vypadají nesmírně elegantně.

Druhý tip: Nebojte se také košil s francouzskou manžetou na manžetové knoflíčky. Pokud na sobě budete mít sako a manžeta košile Vám bude vykukovat, tak jak má, knoflíček pak vyšperkuje celý outfit.

Třetí tip: Také si dávejte pozor na formálnost různých límečků. Raději si zjistěte, co si obléct k jednotlivým typům límečků.

 

Oblek 

Dobře padnoucí oblek je základem každého pánského šatníku. Měl by být ušitý z kvalitní vlny, nejčastěji z merino vlny a podšívka by rozhodně neměla být z polyesteru - jinak se v něm v létě opravdu zapotíte. Pokud se budete o svůj oblek dobře starat, může Vám vydržet 3 až 5 let. Skvělé obleky koupíte od 6000 Kč.

Kvalitní pánské obleky a saka

Doporučuji obleky od Suit Supply, Jaeger nebo od Hawes & Curtis.

První tip: Jestliže si kupujete svůj první oblek, vyberte si ho v modré barvě. Nemusíte nutně vždy kupovat celý oblek, pokud máte dost kalhot typu chinos, budou Vám stačit pouze saka.

Druhý tip: Oblek můžete vyšperkovat ozdobou do klop a pěkně složeným kapesníčkem.

Třetí tip: Doporučuji saka s dvěma knoflíky (zapíná se pouze vrchní), ale také dvouřadé sako je opět v kurzu.

Čtvrtý tip: V zimě se Vám bude hodit kabát z kašmíru nebo vlny. Kvalitní kabáty najdete v Charles Tyrwhitt nebo u Suit Supply, ceny začínají od 6000 Kč.

 

Doplňky 

Dokonalost je v detailech. Nezapomínejte proto na hodinky, hedvábné kravaty, motýlky, kapesníčky, náramky nebo barevné ponožky. Kombinovat se dá se vším, záleží pouze na Vašem citu.

Pánské doplňky

První tip: Jedny z nejkrásnějších hodinek jsou teď Daniel Wellington, nejsou sice mechanické, ale nádherné opravdu jsou. 

Druhý tip: Nádherné kravaty, motýlky a kapesníčky najdete v T.M.Lewin, Tie Rack nebo v bubibubi.

Třetí tip: Kvalitní a elegantní náramky dělá v České republice značka Lavaliere.

 

Zapomněl jsem na některý prvek? Nesouhlasíte nebo máte dobrou zkušenost s jinými značkami? Napište mi prosím do komentářů. Děkuji! A pokud nechcete přijít o další články, sledujte nás na FacebookuInstagramu nebo vložte Váš e-mail a my Vám dáme po každé vědět. Nebojte, také nemáme rádi spam.

Hodí se Vám módní inspirace a slevy na luxusní košile?

Michal Hladík

Michal Hladík

 

Dále si přečtěte


Komentáře (4)

Reagovat Petr Michajlak 19.10.2016

Fajn článek a typy, díky moc :)

Reagovat Michal Hladík 20.10.2016

Mockrát děkuji! :)

Reagovat Lukáš Tuček 29.11.2016

Skvělý článek :)

Reagovat Michal Hladík | BeJager® 30.11.2016

Děkuji :)

Jméno *
Recenze *
* Povinná pole k vyplnění